Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: technologikapanepistimia@yahoo.com

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Αγάντα κ. Στυλιανίδη

Πρέπει να συγχαρούμε τον Υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη για την τοποθέτησή του στην τηλεοπτική εκπομπή "Ανατροπή" του Mega (17-11-2008).

Απ' εναντίας εκεί στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ντρέπονται γιατί το θέμα το "κάνουν γαργάρα" χρόνια και χρόνια, μην τυχόν και δυσαρεστήσουν το ΤΕΕ και τους Πανεπιστημιακούς. Κατά τα άλλα "μπλά..μπλά δημοκρατία", ισοπολιτεία, ανθρώπινα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες και γενικώς ωραίες και ηχηρές κουβέντες για τους ιθαγενείς. Τα ψέμματα όμως έχουν κοντά ποδάρια σύντροφοι.

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Άλλη μία θετική τοποθέτηση

Αντιγράφουμε το ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα του www.esos.gr
Το ΕΜΠ δεν θα δει master εάν δεν δεχθεί την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ.
Σε καμία περίπτωση το υπ. Παιδείας δεν θα δώσει τον τίτλο του master σε πενταετείς σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εάν πρώτα η Πρυτανεία και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος δεν δεχθούν την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των ΤΕΙ.
«Εμείς είμαστε ανοιχτοί στην πρόταση της αναγνωρίσεως των master, αλλά τη συνδέουμε απόλυτα με τη στάση που θα κρατήσει και το Πολυτεχνείο και το ΤΕΕ στο θέμα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τις εκατοντάδες χιλιάδες παιδιών που αποφοίτησαν από ΤΕΙ ή από πανεπιστημιακά τμήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπ. Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης στη ΝΕΤ.
Ο κλοιός στενεύει γύρω από την συντεχνία του ΤΕΕ. Ο υπουργός παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης κάνει ακόμα ένα θετικό βήμα, δηλωτικό της κυβερνητικής πολιτικής βούλησης. Εμείς λέμε μπράβο.
Τα άλλα κόματα δεν έχουν θέση. Ομφαλοσκοπούν και παραπέμπουν στις καλένδες το μέγα ζήτημα των ΤΕΙ, όμηροι του ΤΕΕ και των πανεπιστημιακών που στηρίζουν τις επιλογές του. Οι απόφοιτοι, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους βλέπουν και εκτιμούν στάσεις. Οι εκλογές έρχονται οσοπούπω.

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Σε κινητοποίηση το ΤΕΙ Καβάλας για τα Τεχνολογικά Πανεπιστήμια


Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Τ.Ε.Ι.

Η Συνέλευση του ΤΕΙ Καβάλας που συνήλθε στις, 6 Νοεμβρίου 2008, ημέρα Πέμπτη, έπειτα από διαλογική συζήτηση, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του εξής ψηφίσματος:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη παιδεία και την επαπειλούμενη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα στα ΚΕΣ, τα ΤΕΙ εισέρχονται στην πιο βαθιά κρίση της ιστορίας τους, καθώς οι απόφοιτοι τους παραμένουν χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, οι μόνοι απόφοιτοι ΑΕΙ σ΄ όλη την Ευρώπη.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΟΥ
1) Ζητάει την άμεση μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια, πράγμα που
σημαίνει την αυτόματη εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων
τους, με αυτά των αποφοίτων των Πανεπιστημίων.

2) Στο πλαίσιο της διεκδίκησης της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ, σκοπεύει να
εξαντλήσει κάθε μορφή αγώνα, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής στα
ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

3) Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των Γ.Σ. των φοιτητών.

4) Αποφασίζει την αναστολή της λειτουργίας του ΤΕΙ Καβάλας για δύο ημέρες και
συγκεκριμένα στις 19-11-08 και 25-11-08.



Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ

Το ΤΕΕ, τα ΤΕΙ και ο Σίσυφος

Ο Σίσυφος, του Tiziano

Το ΤΕΕ, δια του προέδρου του κ. Γιάννη Αλαβάνου και με την παρουσία των δύο αντιπρυτάνεων του ΕΜΠ κ. Ι. Πολύζου και Γ. Σπάθη, έδωσε συνέντευξη τύπου και εξέδωσε δελτίο τύπου με θέμα: «Στρεβλή η δομή της τεχνικής εκπαίδευσης και του τεχνικού δυναμικού στη χώρα μας. Αναγκαία η μεταρρύθμιση»
Σκοπός της συνέντευξης η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το θέμα των ΤΕΙ και πάλι. 25 χρόνια τώρα, και υπό τις εκάστοτε κρατούσες συνθήκες, η ίδια στόχευση: Να μην αποκτήσουν τα ΤΕΙ την θέση που έχουν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και οι απόφοιτοί τους τα επαγγελματικά δικαιώματα που τους ανήκουν –πάλι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο κύκλος όμως στενεύει για την συντεχνία του ΤΕΕ. Αξίζει τον κόπο να σχολιάσουμε μερικά σημεία του δελτίου τύπου:
ΤΕΕ: Η παρέμβαση του ΤΕΕ οφείλει να είναι καθολική, σε όλο το χώρο της τεχνικής παιδείας, να είναι ορθολογική, να αναγνωρίζει ότι όλοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία, είναι αναγκαίοι, έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.
Εμείς: Ναι, να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα που θα ορίζουμε εμείς και δεν θα θίγουν τα δικά μας.
ΤΕΕ: Μεταρρύθμιση συνολική σε όλες τις βαθμίδες της τεχνικής εκπαίδευσης. Τα επαγγελματικά δικαιώματα να ρυθμίζονται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους
Εμείς: Τώρα τους ήρθε ο πόνος για την συνολική μεταρρύθμιση; Τόσα χρόνια που ήταν; Μήπως τώρα έσφιξαν και γι’ αυτούς τα πράματα; Και ποιος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος εν προκειμένω; Το ΤΕΕ βέβαια.
ΤΕΕ: Σε όλη την Ευρώπη η τάση των σχολών από τις οποίες αποφοιτούν Διπλ. Μηχανικοί είναι να αυξάνουν τα χρόνια σπουδών. Υπάρχουν σχολές με τέσσερα, πέντε ή έξι χρόνια σπουδών. Αυτές των τεσσάρων χρόνων παράγουν εξειδικευμένους μηχανικούς σε ένα στενό πεδίο γνώσεων, που όμως οι παραγωγικές δυνατότητες ή η διεθνής εμβέλεια της χώρας τους εγγυάται την απασχόληση. Στην Ελλάδα αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Τα πέντε χρόνια ενιαίων σπουδών είναι προϋπόθεση.
Εμείς: Γιατί η Ελλάδα είναι η μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη όπου πρέπει να ισχύουν άλλα; Αφού το ΤΕΕ και τα Πολυτεχνεία ζητούν, οι απόφοιτοί τους, να παίρνουν το Μάστερ στο 5ο έτος σπουδών, αυτό σημαίνει ότι τα επαγγελματικά τους δικαιώματα θα τα παίρνουν στο 4ο έτος, καθώς βέβαια το Μάστερ δεν δίνει πουθενά στον κόσμο επαγγελματικά δικαιώματα. Αν αυτό συμβεί, τότε γιατί να μην παίρνουν ξέχωρα επί πλέον επαγγελματικά δικαιώματα αυτοί που έχουν και διδακτορικό δίπλωμα;
ΤΕΕ: Δεν μπορούν, σε καμιά περίπτωση, να προσδιορισθούν επαγγελματικά δικαιώματα, που σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια των κατασκευών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, με βάση τις σπουδές σε ΤΕΙ που δεν υπάρχουν παρά μόνο στα χαρτιά και αυτά να δοθούν αναδρομικά σε όλους όσους έχουν αποφοιτήσει από ΤΕΙ ανώτερης εκπαίδευσης, από ΚΑΤΕΕ, από ΚΑΤΕ, από μέσες σχολές που έχουν ισοτιμηθεί με αυτά.
Εμείς: Μήπως το ΤΕΕ και τα μέλη του –με όλα αυτά τα προσόντα που στερούνται οι απόφοιτοι των ΤΕΙ- δεν έχουν την 1η ευθύνη για το πολεοδομικό αίσχος της Ελλάδας;
ΤΕΕ: Οι μέσες ετήσιες κρατικές δαπάνες ανά φοιτητή στην Ε.Ε. είναι υπερδιπλάσιες των αντιστοίχων ελληνικών. Η Ευρώπη δαπανά ετησίως κατά μέσο όρο 7.400 ευρώ ανά φοιτητή, ενώ η Ελλάδα είναι ουραγός με 3.340 ευρώ. Οι δαπάνες ανά σπουδαστή σε ΤΕΙ είναι τουλάχιστον πέντε φορές κάτω.
Εμείς: Στις στατιστικές τους επεξεργασίες και όταν συμφέρει στην επιχειρηματολογία τους, τότε συνυπολογίζουν και τα ΤΕΙ. Μέχρι εκεί όμως. Στις στατιστικές μαζί, στα επαγγελματικά δικαιώματα μόνοι.
ΤΕΕ: Μετά την αποφοίτηση το ΥΠΕΠΘ από τη μία έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα να εξισώσει τα δικαιώματα των αποφοίτων των Πολυτεχνικών Σχολών με αυτά αποφοίτων με εμφανέστατα χαμηλότερο επίπεδο σπουδών, παρακάμπτοντας το γράμμα και πνεύμα του Συντάγματος. Από την άλλη θέτει τους αποφοίτους των Πολυτεχνικών σχολών σε δυσμενέστερη θέση έναντι όλων όσων έχουν αποφοιτήσει από χώρες του εξωτερικού, με αντίστοιχο χρόνο σπουδών.
Οι διπλ. Μηχανικοί που έχουν κάνει σπουδές στην Ελλάδα δεν μπορούν να έχουν χαμηλότερα επαγγελματικά προνόμια από αυτούς που έχουν σπουδάσει σε χώρες του εξωτερικού, ίδιο αντικείμενο και ίδιου επιπέδου σπουδές.
Εμείς: Αυτό ισχύει μόνο για τα μέλη του ΤΕΕ; Για τους αποφοίτους των ΤΕΙ που έχουν αποφοιτήσει στην Ελλάδα και είναι σε μειονεκτική θέση με τους αντίστοιχους αποφοίτους ΤΕΙ άλλων χωρών (Έλληνες ή μη) δεν πρέπει να ισχύει; Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Τέτοια κοινωνική και δημοκρατική ευαισθησία;
ΤΕΕ: Το ΤΕΕ είναι αυτοδιοικούμενο ΝΠΔΔ, με πολύ ισχυρή την εσωτερική του δημοκρατία. Είναι Σύμβουλος της Πολιτείας. Τοποθετείται απέναντι στις θέσεις της Κυβέρνησης με βάση τις δικές του τοποθετήσεις και ως ένας Φορέας που οι ελληνικοί και διεθνείς νόμοι του έχουν δώσει το δικαίωμα άσκησης ειδικών αρμοδιοτήτων στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτόν το ρόλο τον υπηρετεί διαχρονικά το ΤΕΕ, με μια παράδοση που είναι πολύ πιο ισχυρή από οποιεσδήποτε κομματικές επιρροές.
Εμείς: Ο τέλειος ορισμός της συντεχνίας: Υπεράνω κομμάτων, το βαθύ κράτος δηλαδή.
ΤΕΕ: Η πρότασή μας είναι να αντιμετωπισθεί ενιαία ο χώρος της Τεχνικής Παιδείας. Να υπάρχει μια κοινή ομάδα παραγωγικών υπουργείων, ΥΠΕΠΘ, ΤΕΕ και εκπροσώπων των παραγωγών που θα εισηγείται για τη δομή της, που πρέπει να έχει δυναμικά χαρακτηριστικά. Αντίστοιχη ομάδα, που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα για όσους έχουν ήδη αποφοιτήσει, να μελετήσει τα επαγγελματικά δικαιώματα. Το ΤΕΕ έχει θέσεις στα ειδικότερα θέματα.

Εμείς: Το ΤΕΕ πανταχού παρόν και τα πάντα πληρόν και καθορίζον.
Ι. Πολύζος (Αντιπρύτανης ΕΜΠ): Η πρυτανική ηγεσία του ΕΜΠ είναι βαθύτατο πολιτική, όχι, όμως, κομματική (σ.σ. απαντώντας εμμέσως στην αναφορά του υπουργού Παιδείας στη συζήτηση στη Βουλή για την πολιτική «ταυτότητα» του πρύτανη).
Εμείς: Ξανά ο ορισμός της συντεχνίας (επανάληψη, μήτηρ πάσης μαθήσεως).
Γ. Σπαθής (Αντιπρύτανης ΕΜΠ): Στην πράξη, τα έτη σπουδών στο ΕΜΠ διαρκούν κατά μέσο όρο 6,5 χρόνια, αφού κανείς φοιτητής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο των μαθημάτων σε μικρότερο χρόνο.
Εμείς: Γιατί στα ΤΕΙ πόσα χρόνια είναι ο μέσος όρος της διάρκειας των σπουδών; Αυτό όμως είναι το κριτήριο; Δηλαδή αν κρατούσαν 10 χρόνια, η ποιότητά τους θα ήταν καλύτερη;

Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε και την απάντηση του Υπουργού Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη. Ολόκληρη. Την συνυπογράφουμε σ’ ότι αφορά τα ΤΕΙ. Μακάρι να φανεί συνεπής μέχρι το τέλος.

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω πολλές φορές ότι τα μεγάλα λόγια προσβάλλουν την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Καταρχάς να σας πω κάτι; Αν ενδιαφερόμαστε πραγματικά για την προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων σπουδαστών, φοιτητών και μαθητών, καλά θα κάνουμε την ίδια συνέπεια να την επιδεικνύουμε προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σήμερα από τα λάθη που έχουν γίνει κατά το παρελθόν από τον πληθωρισμό δημιουργίας τμημάτων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, 350 χιλιάδες Έλληνες απόφοιτοι πανεπιστημιακών τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ έχουν οδηγηθεί στην ετεροαπασχόληση ή την ανεργία γιατί κάποιοι δε φρόντισαν ή δε θέλησαν να κατοχυρώσουν και να αναγνωρίσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Ανταπαντώντας αν θέλετε στην ερώτησή σας θα σας πω ότι θα ήθελα να τοποθετηθούν θετικά και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού και όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες του Πολυτεχνείου, όσον αφορά την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους 350 χιλιάδες άνεργους αποφοίτους των ΤΕΙ και των πανεπιστημίων και στη συνέχεια να μιλούν για τα κολέγια.

Εκτιμώ ότι είναι υποκριτικό να προτάσσουν τον κίνδυνο των κολεγίων κι εγώ θεωρώ προσωπικά ότι κανένα δημόσιο πανεπιστήμιο και κανένα ΤΕΙ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, διότι η ποιότητα που παρέχεται στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει επιβεβαιωθεί φέτος.

Μετά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έξι ελληνικά πανεπιστήμια είναι στα πεντακόσια καλύτερα του κόσμου και το σύστημά μας θεωρείται το 29ο καλύτερο του κόσμου, με τα διεθνή πια κριτήρια. Επομένως εκεί το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επενδύσουμε στην ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Αν κάποιοι τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν φοβικά σύνδρομα, καλά θα κάνουν πρώτα απ΄ όλα να απαντήσουν σε αυτά τα 350 χιλιάδες παιδιά, που κι αυτά έχουν γονείς που επένδυσαν πάνω στις σπουδές τους και γι΄ αυτό οφείλει να απολογηθεί η προηγούμενη κυβέρνηση γιατί ίδρυε για δημαγωγικούς και μικροκομματικούς λόγους παντού τμήματα πανεπιστημιακά και ΤΕΙ χωρίς να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και χωρίς να προβλέπει τη χρηματοδότησή τους μετά το 2008, όταν θα τελείωναν οι κοινοτικοί πόροι.

Και όλοι αυτοί που σήμερα «συνεντευξιάζονται» για να παίξουν με την επικαιρότητα και με τις εντυπώσεις, να τοποθετηθούν ευθέως. Αναγνωρίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους των ΤΕΙ; Όταν θα τοποθετηθούν επ΄ αυτού του ζητήματος, τότε μπορούν με συνέπεια να συζητήσουν και για τα υπόλοιπα.