Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: technologikapanepistimia@yahoo.com

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Ελληνικό τριτοκοσμικό ρεκόρ: Ένας καθηγητής για 80 φοιτητές

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας δεν είναι καθόλου καλή. Η κατάσταση όμως στα ΤΕΙ δεν είναι απλώς κακή, είναι κάτι παραπάνω, είναι απελπιστική. Υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό βρίσκονται σε τραγική ανεπάρκεια. Υπάρχουν Τμήματα που λειτουργούν με τρία μέλη μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π). Στο σύνολό τους έχουν περί τις 160.000 φοιτητές και έχουν 2.000 μέλη Ε.Π. Υπάρχουν Τμήματα που είναι από τα παλαιότερα των ΤΕΙ, έχουν 1.500 φοιτητές και μόλις 10 μέλη Ε.Π, ενώ οι οργανικές τους θέσεις είναι 25. Ποιος να πρωτοκάνει τι; Να ασκήσουν διοίκηση; Να διδάξουν; Να κάνουν έρευνα όπως απαιτεί ο νόμος; Να κάνουν την αξιολόγηση; Να συμμετέχουν σε επιτροπές και εκλεκτορικά; Να συμμετέχουν στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα; Να καθοδηγήσουν και να εξετάσουν Πτυχιακές Εργασίες; Να υποδεχθούν και να καθοδηγήσουν ξένους φοιτητές; Να εκσυγχρονίσουν τα μαθήματά τους; τις σημειώσεις τους; την παρουσίασή τους στο Ίντερνετ;
Μία θέση μέλους Ε.Π όταν αδειάσει, χρειάζονται -με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς- τουλάχιστον δύο χρόνια για να διοριστεί καινούργιος. Έγγραφα επί εγγράφων, εγκρίσεις για το ένα, εγκρίσεις για το άλλο. Μια γραφειοκρατία χωρίς προηγούμενο, που γίνεται ακόμη πιο δαιδαλώδης και προσχηματική, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στα κονδύλια του υπουργείου για να πληρωθούν οι καθηγητές που θα καταλάβουν τις θέσεις. Υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι το όλο σκηνικό είναι έτσι στημένο και γραφειοκρατικό, γιατί δεν έχουν λεφτά.
Κανένα υπουργείο δεν ρωτάει πως τα φέρνουμε βόλτα αυτά τα δύο χρόνια, ποιος θα καλύψει τις ανάγκες; Με ποιον τρόπο και τελικά σε βάρος ποιού; Γεμίζουν τα ΤΕΙ από κακοπληρωμένους έκτακτους καθηγητές που αποδίδουν κι αυτοί για όσο πληρώνονται. Έκτακτος Εργαστηριακός Συνεργάτης με βασικό πτυχίο και μεταπτυχιακό, για πλήρες ωράριο, παίρνει 700 € τον μήνα και το καλοκαίρι στο ταμείο ανεργίας. Τι να αποδώσει και που να επενδύσει ο άνθρωπος; Πάρεργο, με το μάτι ανοιχτό για καμιά καλύτερη ευκαιρία.
Ακόμα και οι πιο γενναίοι καθηγητές, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οδηγούνται στην παραίτηση και στην αδράνεια. Σου λέει: τίποτα δεν γίνεται, ας τα παρατήσω κι εγώ, τουλάχιστον να βρω την ησυχία μου. Κι έτσι, δια της διολίσθησης, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Ότι χαλάει σε έναν χρόνο, για να ξαναγίνει, θέλει πέντε χρόνια προσπάθειας.
Αλλά που να τα πεις αυτά; Στον Άρη με το γυαλισμένο μαλλί; Που μιλάει κι αμολάει τα γενικόλογα και τις αμπελοφιλοσοφίες και νομίζεις ότι μονίμως αναζητεί ή τον καθρέφτη ή την κάμερα; Τι ξέρει το παιδί απ’ αυτά;

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Το ίδιο το τροπάρι

Honore Daumier
Φοιτητικές εκλογές την άλλη βδομάδα και το «θερμόμετρο ζεσταίνεται» με την ποδοσφαιρική διάσταση του όρου. Μην φανταστείτε τίποτε σπουδαίο και σημαντικό, οι πολιτικοί περιδιαβαίνουν τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια της χώρας και παραμυθιάζουν τα παιδιά για το λαμπρό τους μέλλον, εάν και όταν επικρατήσει ή ξαναεπικρατήσει το κόμμα τους. Και τρέχουν και οι δικοί μας των ΤΕΙ και τους ακούν και τους χειροκροτούν και κάποιοι –πιο ανόητοι και αφελείς- σεληνιάζονται με τα συνθήματα, αντί να τους κράξουν και να τους φτύσουν για την κοροϊδία που καλά κρατεί.
Όλοι, λίγο – πολύ, το ίδιο τροπάρι:
«Οι καημένοι οι σπουδαστές» των ΤΕΙ που υποχρηματοδοτούνται, που δεν έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα, που είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού» –αυτό είναι για τους πολιτικούς που λογοτεχνίζουν. Κι άλλα πολλά, ωραία και μεγάλα και διεγερτικά, για την εύπιστη και ποδοσφαιροκομματισμένη νεολαία, για να αντλήσουν ψηφαλάκια, να αυξήσουν τα ποσοστά τους και να κάνουν παιχνίδι για την κεντρική πολιτική σκηνή. Η παιδεία πάσχει, πολλά χρόνια, από τα καμώματα και τις πολιτικές τους. Αυτό πια το έχουν καταλάβει και στα άλλα ……..Ιδρύματα.
Κανένας κερατάς από όσους ακούσαμε δεν είναι τουλάχιστον τίμιος και καθαρός.
Αυτοί που κυβέρνησαν ή κυβερνούν όχι μόνον δεν τολμούν να μιλήσουν για την μετονομασία των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, αλλά ούτε έχουν και το θάρρος να πουν: ναι, είμαστε με το ΤΕΕ και σας κοροϊδεύουμε. Από πολιτικάντηδες τι περιμένεις; Λεβεντιά; «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».
Από τα κόμματα της αριστεράς; «Ήξεις αφίξεις ούκ εν τω πολέμω θνήξεις». Ανάλογα με το ακροατήριο, βάζουν και τα κόμματα (τα σημεία της στίξης) για να βγαίνει το νόημα που «συμφέρει». Και η αριστερά με το ΤΕΕ είναι και ο Καρατζαφέρης.
Αλλά αφού κι οι φοιτητές των ΤΕΙ με το ΤΕΕ είναι, γιατί να μην είναι κι όλοι οι άλλοι;