Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: technologikapanepistimia@yahoo.com

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

O Γρυσπολάκης, ο Μαρκάτος και τ' άλλα παιδιά

Honoré Daumier. Οι συντεχνίες πανηγυρίζουν
Παρακολουθούμε εδώ κι ένα-δυο μήνες (ακριβέστερα, από τότε που έγιναν γνωστές οι διατάξεις του Νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη βουλή για τα ΤΕΙ) διάφορους καθηγητάδες των ελληνικών πανεπιστημίων (πρυτάνεις, πρυτανεύοντες και πρυνανεύσαντες, όλους ανεξαιρέτως στην δική τους λογική) να ξιφουλκούν εναντίον των διατάξεων που ψιλοαναβαθμίζουν, έτι παραπάνω, τα ΤΕΙ. Και τι δεν είπαν. Είναι κακό που θα απαιτείται να έχουν διδακτορικό και στην βαθμίδα του καθηγητή εφαρμογών (σύνοδος των πρυτάνεων). Ότι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ είναι τεχνίτες που δεν χρειάζονται τέτοια εκπαίδευση (πρύτανης κ. Γρυσπολάκης). Ότι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ δεν χρειάζονται παραπάνω επαγγελματικά δικαιώματα, φτάνουν αυτά που έχουν και ότι τα ΤΕΙ πρέπει να αξιολογηθούν από μας και μερικά να κλείσουν (πρυτανεύσας κ. Μαρκάτος, εκείνος ο μαϊντανός της τηλεόρασης αν δεν τον ενθυμείστε). Αυτοί που αρνούνται την αξιολόγηση για τον εαυτό τους, επιθυμούν να κρίνουν τα ΤΕΙ –δεν τους φτάνει βλέπετε μόνον να τα κατακρίνουν.
Θα τους αντέτεινε κανείς μόνον αυτό: Είναι υπερήφανοι και ως καθηγητές πανεπιστημίων και ως πρυτάνεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά πανεπιστήμια (και ως προς το επίπεδο των σπουδών και ως προς την υποδειγματική λειτουργία των θεσμών και ως προς την διαφάνεια και την αξιοκρατία που επικρατεί εντός των;) Εάν είναι υπερήφανοι για όλες αυτές τις επιδόσεις τους, τότε καλώς διεκδικούν και απειλούν με κινητοποιήσεις να μην τυχόν και γίνει καμία περεταίρω αναβάθμιση των ΤΕΙ και των αποφοίτων τους. Από πότε ακούστηκε ένας κλάδος και μάλιστα αυτών που κατά τεκμήριο βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας της παιδείας μας, να απειλούν μην τυχόν και αναβαθμιστούν κάποια άλλα σχολεία. Μόνο στην Ελλάδα των συντεχνιών συμβαίνουν αυτά. Σε καμιά άλλη Ευρωπαϊκή ή στοιχειωδώς πολιτισμένη χώρα του κόσμου δεν θα μπορούσαν να σταθούν τέτοιες συντεχνιακές λογικές που δύσκολα μπορείς να τις διαφοροποιήσεις από αυτές των νταβατζήδων. Δηλαδή δεν μας ενδιαφέρει η ποιότητα η δική μας, αλλά μας ενδιαφέρει «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» για να μείνει μόνον η αυθεντία μας –άκουσον-άκουσον.
Και βέβαια μετά από όλες αυτές τις αντιδράσεις, τις επαπειλούμενες απεργίες στις πολεοδομίες –άλλος τομέας της δημόσιας διοίκησης με μεγάλες επιδόσεις- η κυβέρνηση έκανε πίσω –άλλο που δεν ήθελε.
Η 5η φάλαγγα του ΤΕΕ που ενδημεί σε όλα τα κόμματα και έχει τα πόστα, έδρασε συντονισμένα –πρόκειται για το ψωμί τους. Κι άντε η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα διεφθαρμένα, κόμματα των συντεχνιών και της διαπλοκής. Όμως η μεγαλύτερη συντεχνία της Ελλάδας, από κτίσεως του κράτους, έχει τους καλύτερους συμμάχους της στα κόμματα της αριστεράς. Και σ’ αυτά της προόδου, αλλά και στα πιο κουμμουνισμένα, που συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο είναι πιο πολύ υπέρ της ισοπολιτείας, των ίσων ευκαιριών και των αδυνάτων. Όλα ψευδεπίγραφα. Καταψήφισαν συνολικά το νομοσχέδιο, μην τυχόν και κακοκαρδίσουν τις συντεχνίες των πανεπιστημιακών και τον αδελφό Αλαβάνο του ΤΕΕ. Είναι ντροπή τους.