Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: technologikapanepistimia@yahoo.com

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Η παραπλανητική χρήση των όρων ΑΕΙ και ΤΕΙ

Rene Magritte: The Son of Man
Ο τελευταίος νόμος (3549/20-3-07) που αναβαθμίζει τα ΤΕΙ, μετρά ήδη ζωή ενός χρόνου. Λέμε ο τελευταίος, γιατί τα ΤΕΙ έχουν την τύχη να αναβαθμίζονται συχνά – πυκνά, εδώ και 25 χρόνια (από την ίδρυσή τους), για να μην πάμε μακρύτερα, στην ιστορία της πολύπαθης τεχνολογικής μας εκπαίδευσης (από την εποχή του Μικρού Πολυτεχνείου και των ΚΑΤΕ, ΚΑΤΕΕ). Η τελευταία λοιπόν αναβάθμισή τους, που τα ανωτατοποιεί για δεύτερη φορά, έγινε τον Μάρτιο του 2007 και απ' ότι φαίνεται δεν θα είναι η έσχατη.
Ο νόμος αυτός μεταξύ όλων των άλλων ορίζει την δομή της ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα μας και αναφέρει επί λέξη τα εξής:
• «Η Ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παρέχεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.)»
• «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, είναι τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: αα) τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.»

Παρ’ όλη λοιπόν την σαφέστατη διατύπωση του νόμου που λέει ότι τα ΤΕΙ συναποτελούν –μαζί με τα πανεπιστήμια, τα πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών- τα ΑΕΙ της χώρας, ένα και πλέον χρόνο μετά, η χρήση των όρων ΑΕΙ και ΤΕΙ εξακολουθεί να είναι παραπλανητική από πολλούς δημοσιογράφους στα ΜΜΕ (τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες), από βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά ακόμα και από φορείς της ίδιας την οικογένειά μας.
Και θα μπορούσε να κατανοήσει κανείς την έλλειψη ενημέρωσης στον απλό κόσμο ή ακόμα και την δύναμη της συνήθειας που εξακολουθεί, παρά τον νόμο 3549/20-3-07, να διαφοροποιεί τα Ανώτατα Ιδρύματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αυτή η κατανόηση όμως, για την κακή χρήση των όρων, δεν μπορεί να δικαιολογεί κανέναν που όφειλε να γνωρίζει και κάνει πως ξεχνάει. Δεν μπορεί ας πούμε οι δημοσιογράφοι του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ σε έγκριτες εφημερίδες και μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια να μην γνωρίζουν τον νόμο. Δεν μπορεί κομματικά έντυπα (βλέπε Αυγή, Ριζοσπάστης) να μην γνωρίζουν. Δεν μπορεί βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να μην γνωρίζουν. Δεν μπορεί τα κόμματα της βουλής να μην γνωρίζουν. Δεν μπορεί οι φοιτητικές παρατάξεις στα ίδια τα ΤΕΙ και στα πανεπιστήμια να μην γνωρίζουν. Δεν μπορεί τέλος μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ να μην γνωρίζουν. Ή περισσή ελαφρότητα και ανοησία διακατέχει όλους αυτούς, ή πονηρή προαίρεση.
Μήπως η ΟΣΕΠ – ΤΕΙ θα έπρεπε να αναλάβει μία πρωτοβουλία και να στείλει στα ΜΜΕ της χώρας ένα κείμενο με τις ανωτέρω παρατηρήσεις – διευκρινήσεις; Μήπως θα έπρεπε να το στείλει επίσης σ’ όλους τους βουλευτές του κοινοβουλίου; Μήπως θα έπρεπε να κάνει παραστάσεις στα κόμματα;
Επειδή στα ΤΕΙ τίποτα δεν χαρίστηκε και από κανέναν. Επειδή ότι βήματα κάνουν τα κάνουν με τους αγώνες των αποφοίτων τους, των φοιτητών και των καθηγητών τους (όχι βέβαια όλων), έχοντας πάντα δύσκολο γήπεδο και αντιπάλους ισχυρές συντεχνίες και λόμπυ της ελληνικής κοινωνίας, γι’ αυτό και οι επισημάνσεις σ’ ότι αφορά την χρήση των όρων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επειδή και η σημειολογία στην συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας έχει την βαρύτητά της. Επειδή τίποτα δεν είναι τόσο αθώο στον δημόσιο βίο της χώρας μας, ούτε βέβαια και μείς.

5 σχόλια:

A-TEI είπε...

Συν Πολίτη Σταγύρων Ακάνθου συγχαρτήρια για την επισήμανση. Είσαι πραγματικά ανοικτό μυαλό.
Ομολογώ ότι και εγώ χρησιμοποιούσα τον όρο Α-ΤΕΙ σχεδόν ασυνήδειτα.
Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει ξέρεις για την διεισδητικότητα της προπαγάνδας του ΤΕΕ και σε εμάς που αντιστεκόμαστε ακόμη.
Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε προσωρινό εναλλακτικό όνομα μέχρι την έλευση των ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ.
Φτου κακά λόγια. Τώρα θα πάθουν συγκοπή οι Πανεπιστήμονες.

Ανώνυμος είπε...

ναι πολύ σωστά. Οι συνήθειες χρόνων δύσκολα κόβονται. Είμαστε πλέον ΑΕΙ, αλλά κατά τη γνώμη μου, αν δεν μετονομαστούν τα ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια δεν πρόκειτε ποτέ να κερδίσουν την αίγλη των πανεπιστημίων στη συνείδηση του κόσμου. Διότι όταν λέμε ότι εσύ τέλειωσες πανεπιστήμιο σημαίνει το ανώτατο ίδρυμα. Όταν λες τέλειωσα ΤΕΙ (που δεν είναι πανεπιστήμιο) είσαι κάτι άλλο... άλλωστε ο νόμος του 2001 περί ανωτατοποίηση έλεγε μέσα, αν δεν κάνω λα΄θος, ότι τα "ΤΕΙ ανήκουν στην ανώτατη ΜΗ πανεπιστημιακή εκπαίδευση"... ετσι δεν ειναι ?

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο παιδιά...
Από καιρό σκεφτόμουν να κάνω ένα Blog για τα προβλήματά μας τα οποία δεν καλύπτει καννένας σήμερα.

Είμαστε ένα πάρα πού σημαντικό τμήμα του επιστημονικού δυναμικού της χώρας. ¨ολοι το ξέρουν αλλά λίγοι το επαινούν!!!"


Φιλικά ΔΖ

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω καταλάβει, αν τα ΤΕΙ γίνουν τεχνολογικά πανεπιστήμια σε σε τι θα διαφέρουν από τα πολυτεχνεία? Μήπως και τα πολυτεχνεία δεν είναι τεχνολογικά πανεπιστήμια, η αλλιώς, universities of applied sciences? Τότε ποιο το πρόβλημα της συγχώνευσής τους σε μία οντότητα? Η αλλιώς γιατί να μην καταργηθούν τα ΤΕΙ αφού εσείς δεν καταδέχεστε να βρίσκεστε θεσμικά ανάμεσα στον ανειδίκευτο χειρωνάκτη και τον επιστήμονα μηχανικό?
Διότι ο ρόλος των ΤΕΙ αυτός ακριβώς είναι! Ο απόφοιτος ΤΕΙ είναι ο συνδετικός κρίκος του μηχανικού με την τεχνική βάση. Είναι δυνατόν ένας οδοντοτεχνίτης έχει επαγγελματικά δικαιώματα οδοντιάτρου? Ακόμα και αν τα είχε θα μπορούσε να ασκήσει το επάγγελμα σωστά?
Από την άλλη ούτε ο οδοντίατρος μπορεί να κάνει τον οδοντοτεχνίτη γιατί δεν έχει εκπαιδευτεί ως τέτοιος.

Και εν τέλει, πώς περιμένετε να ανταγωνιστείτε έναν πραγματικό μηχανικό όταν η πλειοψηφία των αποφοίτων σας έχεί επιστημονική ένδεια?

Ο συγκάτοικός μου όταν σπούδαζα ήταν σπουδαστής ΤΕΙ. Και προσπαθούσα να του δείξω πώς να κάνει ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΚΛΑΣΜΑΤΩΝ!! Πώς αυτός θα συναγωνιστεί έναν απόφοιτο πανεπιστημίου αλλάζοντας απλά τον τίτλο του από υπομηχανικό(ουσιαστικά) σε μηχανικό?

Λυπάμαι πραγματικά διότι δεν ξέρετε τι ζητάτε

Ανώνυμος είπε...

Kyrie anonyme den exeis idea esy giati milas...ksereis polu kala kai eimai sigouros gia ayto (an kai logw eparsis de to deixneis), oti polla atei stin xwra sunagwnizontai epaksia aei kai malista se terastio vathmo.Dustuxws ayto paei tin Ellada pisw,i kaxupopsia kai i prokatalipsi.Yparxoun anthrwpoi pou exoun idrwsei na mpoun se tei kai se pliroforw pws kseroun pio polla apo merika palikarakia pou perasan se AEI kai kathontai 6 mines panw apo ena frappe kai 1 panw apo ta biblia,Giati ksereis file mou sta tei douleuoun kathe mera 8 kai 10 wres oi foitites exoun upoxrewtika mathimata kai kseskizontai na paroun ena ptuxio panw apo ta biblia.Kai oso gia ayto me to sugkatiko sou, xerw polu , pantou uparxoun tetoioi...Kserw anthrwpo me mtuxio mathimatikou na mi mporei na parei ptuxio apo ena tei pliroforikis,kserw tei pou o mesos oros apofoitisis einai 7,3 xronia kai to 30% ta parataei dioti den antexei tin piesi,kai episis kserw anthrwpo apofoito panepistimiou pliroforikis na mi kserei ti einai programmatismos se pragmatiko epipedo...ELEOS..pantou uparxoun ta panta egw ayto kserw kai opou kai an mpeis, an eisaikataksiomenos tha kaneis ta panta....Kai anti na anoisixeite gia ta idwtika pou sto telos tha mas paroun olwn ta brakia katheste kai ta xwnete sta tei...