Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: technologikapanepistimia@yahoo.com

Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό

Pablo Picasso, Ταυρομαχία
Ολοκληρώθηκαν, σχεδόν, οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στα ΤΕΙ της χώρας. Οι νέες διοικήσεις αναλαμβάνουν καθήκοντα από τον Σεπτέμβρη, με την νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
Η κατάσταση στα ΤΕΙ είναι μεταβατική και κρίσιμη καθώς εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση για την αυτόνομη λειτουργία μεταπτυχιακών από τα ΤΕΙ, καθώς και το μέγα θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, σε περίπου 35 ειδικότητες, που δεν έχουν ορισθεί εδώ και 25 χρόνια, από την ίδρυση των ΤΕΙ. Οι λόγοι της παροιμιώδους αυτής ολιγωρίας εκ μέρους της πολιτείας –και όλων, μα όλων των πολιτικών κομμάτων- είναι γνωστοί: Το ΤΕΕ έχει προκεχωρημένα φυλάκια σε όλα τα κόμματα, εξ απ’ ανέκαθεν, και κρατάει τα κλειδιά των εξελίξεων. Αν και το Ευρωπαϊκό περιβάλλον –στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας- δυσκολεύει, όλο και περισσότερο, την διαιώνιση αυτής της κατάστασης των συντεχνιακών προνομίων, οι συντεχνίες θα προσπαθήσουν μέχρι το τέλος να καθυστερήσουν και να ψαλιδίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων στις 35 ειδικότητες των ΤΕΙ.
Εδώ, στα επαγγελματικά δικαιώματα, είναι και το κομβικό σημείο της καταξίωσης αυτών των Ιδρυμάτων, που όσες φορές κι αν ανωτατοποιηθούν, στην συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των ίδιων των αποφοίτων τους θα είναι δεύτερα. Εδώ είναι και το πεδίο δόξης των νέων διοικήσεων και των φοιτητών. Αντί να ασχολούνται με τα δευτερεύοντα ας «πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα».
Οι φοιτητές ας κινητοποιηθούν για το μέλλον τους και ας μην πιθηκίζουν στα κελεύσματα των καθοδηγητών τους. Αν είναι να τα «κάψουν» ας τα «κάψουν» για την ουσία και όχι για τα δευτερεύοντα. Η κοινωνία θα είναι μαζί τους γιατί το αίτημα είναι δίκαιο: Πλήρη εξομοίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με αυτά των αποφοίτων των πολυτεχνείων και των πανεπιστημίων.
Οι διοικήσεις ας πιάσουν το θέμα της θεσμικής εξομοίωσης, δηλαδή της μετεξέλιξής τους σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια με το ίδιο θεσμικό πλαίσιο των πανεπιστημίων.
Τα δύο αυτά θέματα -που στην ουσία είναι ένα και το αυτό- μπορούν να αποτελέσουν το σημείο σύγκλισης όλων των παραγόντων στα ΤΕΙ: Καθηγητών, φοιτητών, αποφοίτων, διοικήσεων. Εδώ πρέπει να χτιστεί το κοινό μέτωπο όλων των πολιτικών δυνάμεων. Τα θέματα αυτά είναι πολύ σπουδαία για να παραμερίσουν τις επί μέρους διαφορές τους.
Από Σεπτέμβριο λοιπόν, μπορεί να υπάρξει πεδίο δόξης λαμπρό. Όσοι από τις νέες διοικήσεις των Ιδρυμάτων ή τις φοιτητικές παρατάξεις το συνειδητοποιήσουν και αναλάβουν πρωτοβουλίες, μπορούν να προσφέρουν μέγιστες υπηρεσίες και θα τους θυμούνται για πολλά χρόνια. Ας δοθεί επιτέλους ένας αγώνας με νόημα, για ίσα δικαιώματα στην ζωή και στην μόρφωση, για ισονομία. Τι πιο δημοκρατικό απ’ αυτό;

Κι όπως λέει κι ο ποιητής:

«Αν είναι να πεθάνεις πέθανε
αλλά κοίτα να γίνεις ο πρώτος πετεινός
μέσα στον Άδη»

Οδυσσέας Ελύτης, από την «Μαρία Νεφέλη»

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σου.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ επί της αρχής! Μπράβο για την καλή δουλεία.

(το "εξ απ’ ανέκαθεν" θέλει διόρθωση όμως)

Φιλικά,

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. ¨οσο για το "εξ' απ' ανέκαθεν" είναι ειρωνικός ιδιωματισμός -βλέπε Μαντάμ Σουσού, Γεωργία Βασιλειάδου, κ.λ.π.