Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: technologikapanepistimia@yahoo.com

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

Επιτέλους (;) αυτοδύναμα μεταπτυχιακά στα ΤΕΙ

Salvator Dali, H σταύρωση
Σε σημερινό (12-6-08) ρεπορτάζ των «Νέων» διαβάζουμε ότι το ΤΕΕ (δια του προέδρου του κ. Γιάννη Αλαβάνου) και τα Πολυτεχνεία της χώρας αντιδρούν στον νέο νόμο για τα μεταπτυχιακά, που προτίθεται να εισάγει στην βουλή προς ψήφιση η κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις τους συνίστανται στο ότι δίνεται η δυνατότητα στα ΤΕΙ να οργανώνουν μεταπτυχιακά (Masters) αυτοτελώς, ενώ μέχρι τώρα έπρεπε να τα συνδιοργανώνουν με ελληνικά ή ξένα πανεπιστήμια, τα οποία εξέδιδαν και τον τίτλο και είχαν και την επιστημονική ευθύνη των μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Εξανίστανται (ΤΕΕ και πολυτεχνεία) γιατί ένας απόφοιτος των ΤΕΙ, με 4 χρόνια βασικές σπουδές και 1 χρόνο επιπλέον, θα μπορεί να αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο (όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο) ενώ οι απόφοιτοι των πολυτεχνείων, με 5 χρόνια βασικές σπουδές, έχουν μόνο τον βασικό τους τίτλο σπουδών και όχι μεταπτυχιακό. Υποβαθμίζονται, κατ’ αυτό τον τρόπο, τα πτυχία των μηχανικών του πολυτεχνείου και αναβαθμίζονται «εικονικά» τα πτυχία των ΤΕΙ, πάντα κατά τους ισχυρισμούς του ΤΕΕ και των πρυτάνεων των πολυτεχνείων, και πάντα κατά το ρεπορτάζ των «Νέων».
Ποιος τους απαγορεύει όμως να δίνουν κι αυτοί τον βασικό τίτλο σπουδών τους στα 4 χρόνια και να δίνουν τον μεταπτυχιακό τίτλο, με 1 χρόνο επί πλέον μεταπτυχιακών σπουδών, γι’ αυτόν που θέλει να συνεχίσει;
Τι προτείνουν; Να εναρμονισθεί ολόκληρος ο υπόλοιπος κόσμος με την δομή της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης; Λίγο υπεροπτικό δεν είναι;
Όπως καταλαβαίνετε, το πρόβλημα δεν είναι εκεί, και γι’ αυτό που επικαλούνται, είναι εύκολο να βρεθεί λύση από την πολιτεία. Το πρόβλημά τους είναι η αναβάθμιση των ΤΕΙ, η οποία θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά και την αναβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους. Γι’ αυτό δυσανασχετούν (ΤΕΕ και πρυτάνεις) για την «εικονική» αναβάθμιση των ΤΕΙ –όπως την ονομάζουν- και την οποία την συνδέουν –άκουσον, άκουσον- με την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια και την κατεδάφιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.
Τώρα πως εξηγούν, το ότι αναβαθμίζοντας τα ΤΕΙ κατεδαφίζεται η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, αυτό θέλει μεγάλα λογικά άλματα και λαθροχειρίες για να εξηγηθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που βάζουν μαζί –στην εξήγηση της κατεδάφισης- και την αναγνώριση των κολεγίων, πράγμα «πιασάρικο» και πράγμα για το οποίο βέβαια -αν δεν το ξέρουν- και η κοινότητα των ΤΕΙ, σύμπασα, είναι αντίθετη.
Θα έχει ενδιαφέρον, να δούμε μέχρι τέλους, πως θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση των αυτοδύναμων μεταπτυχιακών στα ΤΕΙ και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της συντεχνίας του ΤΕΕ. Ενδιαφέρον επίσης θα έχει και η στάση των πολιτικών κομμάτων και τι επιχειρήματα θα βρουν αυτά που θα προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

4 σχόλια:

A-TEI είπε...

Εγώ μόνο να σημειώσω ότι πολύ καλή η Επιστημνική ανακοίνωση του ΤΕΕ και των πρυτάνεων για το θέμα των ΤΕΙ. Πραγματικά υψηλού επιπέδου.
Μήπως έχετε δεί κανένα άλλο θέμα, πραγματικά Επιστημονικό, να το παλεύουν και να κάνουν ανακοινώσεις με τέτοιο πάθος;
Άραγε δεν βλέπει η πολιτεία όυι οι Πανεπιστήμονες καταναλώνουν όλο το δυναμικό τους στο πάτημα των ΤΕΙ;
Εαν το έκαναν και σε άλλους τομείς, και μας άφηναν ήσυχους, σίγουρα η Ελλα΄δα θα ήταν ποιό ψηλά.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ
ΓΙΝΩ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ

ΤΕΕ

A-TEI είπε...

ΚΑΙ ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΤΕΕ

indra είπε...

is it Jesus?? i belive in him. do you have english version? ok, i'm waiting for you in my blog.tx