Ο χώρος αυτός είναι χώρος διαλόγου και μπορεί να φιλοξενήσει τις απόψεις σας. Στείλτε στο email: technologikapanepistimia@yahoo.com

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ΤΕΙ

Σπύρος Βασιλείου, Καλάθι μπροστά σε ανοιχτό παράθυρο

Τα ΤΕΙ έχουν σήμερα 10-2-09, 2.334 μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ). Απ’ αυτούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΠΘ, οι 1450 (ή περίπου το 62%) είναι σε τακτικές θέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν κριθεί από το 2001 και μετά (από την 1η δηλαδή ανωτατοποίηση των ΤΕΙ) τουλάχιστον μία φορά για να εισέλθουν ή για να εξελιχθούν στην βαθμίδα που ανήκουν ή σε ανώτερη βαθμίδα.
Από τους 1450 οι 280 είναι σε τακτική θέση Καθηγητή Εφαρμογών, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν τουλάχιστον Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών (ΜΤΣ), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιοι απ’ αυτούς δεν έχουν και Διδακτορική Διατριβή (ΔΔ) ή ότι ο ΜΤΣ με τον οποίο διορίστηκαν δεν είναι η ΔΔ. Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον οι 1170, από τα σημερινά μέλη ΕΠ των ΤΕΙ, είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, δηλαδή περίπου το 50% του συνόλου των μελών ΕΠ.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός των μελών ΕΠ που είναι σε προσωποπαγείς θέσεις, από το 2001 και μετά, είναι σε διαδικασία απόκτησης προσόντων (δηλαδή μεταπτυχιακών ή διδακτορικών) για να ενταχθούν σε τακτικές θέσεις ΕΠ.
Το 2001, το ποσοστό των μελών ΕΠ που είχαν ΔΔ ήταν περίπου 25% και μέσα σε 7 χρόνια ανέβηκε στο 50%, αύξηση η οποία οφείλεται στην εισροή νέων μελών ΕΠ και στην συνταξιοδότηση παλαιών που δεν είχαν ΔΔ. Εάν βέβαια η πολιτεία έδινε τα κονδύλια για πρόσληψη περισσοτέρων νέων μελών ΕΠ, αντιλαμβάνεσθε ότι το ποσοστό των ΔΔ θα ήταν αρκετά μεγαλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, εάν λάβουμε υπ’ όψη τους σημερινούς ρυθμούς αλλαγής της σύνθεσης του ΕΠ, καθώς επίσης και τον λογικό συλλογισμό ότι αυτοί που συνταξιοδοτούνται είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους χωρίς προσόντα, μέσα σε λίγα ακόμη χρόνια, ίσως μέχρι το 2015, τα μέλη ΕΠ των ΤΕΙ θα είναι κάτοχοι ΔΔ σε ποσοστό που θα ξεπερνάει ίσως και το 80%.
Μήπως όμως και στις σχολές (όπως π.χ. η Βιομηχανική, η Παιδαγωγική, η Χαροκόπειος) που έγιναν πανεπιστημιακές, δεν υπήρξε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όπου ο μέσος όρος των προσόντων (παλιοί και καινούργιοι) του Ερευνητικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΠ) δεν ήταν χαμηλότερος από αυτό που είχαν οι παλιές πανεπιστημιακές σχολές; Πάντα στις μεταβατικές περιόδους συμβαίνουν αυτά, σε όλες τις εποχές και σε όλες τις χώρες.
Θα μου πείτε όλοι αυτοί που έχουν ΔΔ είναι αυτόματα και άξιοι καθηγητές, άξιοι ερευνητές, αξιόλογοι επιστήμονες και άνθρωποι; Όχι βέβαια. Αυτό όμως το επιχείρημα ισχύει και για τα πανεπιστήμια. Και εκεί προφανώς θα υπάρχουν και άξιοι, όπως θα υπάρχουν και άλλοι που δεν εκπληρούν τις υποχρεώσεις τους, αυτά είναι πράγματα γνωστά και σε κάθε περίπτωση είναι μία άλλη συζήτηση.
Όσο κι αν προσπαθούν οι συντεχνίες, όσο κι αν επιμένουν στον εκπαιδευτικό τους ρατσισμό κάποιοι πανεπιστημιακοί (αποκλειστικά ελληνικά φαινόμενα αμφότερα), το ποτάμι είναι δύσκολο να γυρίσει πίσω. Είναι δύσκολο, όλος αυτός ο κόσμος, να υποβιβαστεί στις συνθήκες της δεκαετίας του ’60 και του ’70, όπως θέλει και προτείνει το ΤΕΕ και συμπράττουν –δυστυχώς- μαζί του και αρκετοί πολιτικοί. Πως θα κάνουν τα 4 χρόνια των σπουδών 2; Πως θα τα κάνουν τριτοβάθμια τεχνική εκπαίδευση από ανώτατη που είναι σήμερα; Έχουν απαντήσει –έστω μέσα τους- σ’ αυτά τα ερωτήματα; Έχουν υπολογίσει τις αντιδράσεις όλου αυτού του κόσμου;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στη βάση των κοινωνικών προβλημάτων βρίσκεται ο ανθρώπινος εγωισμός. Ακριβώς πάνω σε αυτόν, ζει η ανθρώπινη απληστία. Αποτέλεσμα της ανθρώπινης απληστίας είναι ο γιατρός που βγάζει ένα εκατ. ευρώ/έτος και η 4μελής οικογένεια που με αιματηρές στερήσεις επιβιώνει με δύο εισοδήματα με άθροισμα 2.200/μήνα. Εάν κάποιος πιστέυει ότι η οποιαδήποτε πρόταση κάποιου, ο όποιος χαίρει σχετικά υψηλών αποδοχών από το αντικείμενο απασχόλησης του, είναι "για το κοινωνικό καλό" και όχι "για το καλό της τσέπης του και των ομοίων του" ας αναρωτηθεί λόγο τα εξής: 1. Γιατί οι Γερμανοί είπαν ότι "οι έλληνες πολιτικοί είναι οι μόνοι πολιτικοί που έχουν κάνει την πολιτική, επάγγελμα". 2. Αν οι έλληνες πολιτικοί δεν επιτρεπόταν να έχουν την οποιαδήποτε σχέση με χρήματα, πόσοι πιστέυετε ότι θα παρέμεναν ως πολιτικοί εν ενεργεία και θα ασχολούνταν με αυτήν;